ΣΥΧΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία από τις ομορφότερες περιόδους ζωής μιας γυναίκας, αλλά μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα που η εκδήλωση τους ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα.
ΝΑΥΤΙΑ
Αποτελεί συχνό σύμπτωμα που εξαφανίζεται γύρω στη 12η-14η εβδομάδα.
Για την καλύτερη αντιμετώπιση της προτείνουμε:
- Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα
- Να μην πίνετε υγρά για 1-2 ώρες πριν και μετά τα γεύματα
- Περιορίστε τα τηγανιτά, λιπαρά και πικάντικα γεύματα
- Προσθέστε αμυλούχες τροφές στο πρωινό σας και κατά την διάρκεια της ναυτίας
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εμετούς επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας.
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Αποτελεί σύμπτωμα του δεύτερου μισού της κύησης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αιμορροΐδων.
Για την πρόληψη και αντιμετώπιση της προτείνουμε να:
- Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά
- Πίνετε πολύ νερό
- Εντάξετε τη γυμναστική ή το περπάτημα στην καθημερινότητα σας.
- Αποφεύγετε τα συμπληρώματα σιδήρου εφόσον δεν τα χρειάζεστε απαραίτητα.
ΔΥΣΠΕΨΙΑ - ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται μετά τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης και παρουσιάζει συμπτώματα όπως δυσπεψία, καούρες και καυστικό πόνο στο στέρνο, εξαιτίας της κίνησης του όξινου γαστρικού περιεχομένου προς τον οισοφάγο.
Προκειμένου να αποφευχθούν αυτά τα συμπτώματα, προτείνουμε να:
- Τρώτε αργά
- Έχετε μικρά γεύματα, σε συχνά διαστήματα
- Αποφεύγετε τον ύπνο αμέσως μετά το φαγητό
- Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν τα συμπτώματα επιμένουν
ΚΝΗΣΜΟΣ
Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί κνησμός στην κοιλιά ή κάτω από τους μαστούς, που οφείλεται στις μεταβολές της λειτουργίας του ήπατος, στην αυξημένη ξηρότητα του δέρματος, στην εφίδρωση ή το παραπανίσιο βάρος.
Δεν αποτελεί ανησυχητικό σύμπτωμα, παρά μόνο αν εμφανιστούν εξανθήματα ή σπυράκια, όπου τότε απαιτείται δερματολογική συμβουλή.
Όταν ο κνησμός επιμένει, τότε πρέπει να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας για τυχόν ηπατοπάθεια (χολόσταση της κύησης)
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ
Ένα ακόμα σύμπτωμα της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι οι πονοκέφαλοι, που οφείλονται στις ορμονικές μεταβολές. Η ξεκούραση, η χαλάρωση, η κατανάλωση πολλών υγρών και η μη έκθεση στο ήλιο βοηθούν στην αποφυγή τους.
ΚΟΥΡΑΣΗ
Συχνά παρουσιάζεται εύκολη κούραση και υπνηλία, καθώς το σώμα εργάζεται εντατικά για την μητέρα και το μωρό. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε, απλά φροντίστε να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε αρκετές ώρες.
ΖΑΛΑΔΕΣ
Οφείλονται στην πίεση του αίματος που προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη κυκλοφορία, στα χαμηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και στη χαμηλή πίεση.
Για να αντιμετωπίσετε τις ζαλάδες φροντίστε να τρώτε αλμυρά για τη χαμηλή πίεση και φρούτα ή καραμέλα για την αύξηση του σακχάρου. Σε περίπτωση τάσης λιποθυμίας καθίστε με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια ή σηκώστε τα πόδια ψηλά. Φροντίστε να μη σηκώνεστε απότομα από την καρέκλα ή το κρεβάτι.
ΚΙΡΣΟΙ
Καθώς εξελίσσεται μια εγκυμοσύνη, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν διογκωμένα επιφανειακά αγγεία κάτω από το δέρμα των ποδιών, οι γνωστοί μας κιρσοί. Πιο συχνά εμφανίζονται όταν υπάρχει κληρονομικότητα ή λόγω αυξημένης ορθοστασίας.
Για να αποφευχθούν φροντίστε να ξεκουράζετε τα πόδια σας τοποθετώντας τα ψηλά, βάλτε κίνηση στη ζωή σας για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος και προμηθευτείτε τα ειδικά καλσόν που κυκλοφορούν.
ΚΡΑΜΠΕΣ
Παρατηρούνται συχνές κράμπες κατά την εγκυμοσύνη, πιθανά λόγω χαμηλού μαγνησίου και ασβεστίου και κατακράτησης υγρών.
Για την αντιμετώπιση τους προτείνεται:
- Το τέντωμα των ποδιών και των πελμάτων
- Το μασάζ στα πόδια
- Τα συμπληρώματα μαγνησίου και ασβεστίου
ΑΫΠΝΙΕΣ
Στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, αρκετές γυναίκες ταλαιπωρούνται από αϋπνίες. Για να τις αποφύγετε συνίσταται ένα ζεστό γάλα και ένα χαλαρωτικό μπάνιο πριν τον ύπνο, τακτική άσκηση και αποφυγή του φαγητού πριν ξαπλώσετε.
ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
Οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν πόνους στη μέση σε κάποιο μήνα της εγκυμοσύνης, εξαιτίας της χαλάρωσης των συνδέσμων των αρθρώσεων.
Τα μέτρα πρόληψης που προτείνονται είναι:
- Να κάθεστε με καλή στήριξη στη μέση
- Να μη "βυθίζεστε" σε πολυθρόνες και καναπέδες
- Να κοιμάστε στο πλάι και σε ανατομικό στρώμα
- Να μη σηκώνετε απότομα κάποιο βάρος
- Να φοράτε χαμηλά τακούνια
ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΕΚΚΡΙΣΕΙΣ
Οι υπόλευκες κολπικές εκκρίσεις είναι ένα φυσιολογικό και συνηθισμένο φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη, εξαιτίας των ορμονών.
Μόνο αν παρατηρηθούν πρασινωπές ή κιτρινωπές εκκρίσεις που είναι δύσοσμες και δημιουργούν κνησμό και τσούξιμο, ενημερώστε το γυναικολόγο σας.
ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΥΗΣΗΣ- ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ
Η υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζεται συνήθως την 20η εβδομάδα και προκαλεί σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του πλακούντα, με αποτέλεσμα το έμβρυο να μην τρέφεται σωστά και να επηρεάζεται η ανάπτυξη του. Συστήνεται να μετράτε συχνά την πίεση σας και να αποφεύγετε αλμυρά, λιπαρά και κονσερβοποιημένα τρόφιμα.
Αν παρατηρηθεί κατακράτηση υγρών με οίδημα και πρωτεΐνες στα ούρα, τότε εμφανίζεται η προεκλαμψία. Σε αυτή την περίπτωση, ο γυναικολόγος συστήνει αντιυπερτασική αγωγή και περιορισμό του αλατιού και πιθανά εισαγωγή στο μαιευτήριο ή πρόωρο τοκετό.
Αν η προεκλαμψία δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε εκλαμψία. Τότε η πίεση ανεβαίνει επικίνδυνα, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο το έμβρυο ή προκαλώντας αποκόλληση του πλακούντα, ή ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.
ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
Δεν είναι ανάγκη η έγκυος να ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να βρεθεί αντιμέτωπη με το Διαβήτη Κύησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια σχετικά αυστηρή δίαιτα και, εφόσον δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα, η συστηματική άσκηση αρκούν.
Παράλληλα, με τη βοήθεια του σχετικού μηχανήματος μέτρησης, η έγκυος πρέπει να μετράει συχνά το σάκχαρο σύμφωνα με τις υποδείξεις του γυναικολόγου. Αν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα παραμένει υψηλό, ίσως να χρειαστεί θεραπεία με ενέσεις ινσουλίνης.
Εξαιτίας του Διαβήτη Κύησης το έμβρυο αναμένεται να παίρνει περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό και ίσως αποφασιστεί η πρόωρη γέννα μετά τη συμπλήρωση της 38ης εβδομάδας.
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ
Στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία, που δε σημαίνει κατ’ ανάγκη προειδοποίηση αποβολής. Παρ’ όλα αυτά η επίσκεψη στο γυναικολόγο σας πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα. Αν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ίσως χρειαστεί να μείνετε για ένα διάστημα στο κρεβάτι.
Αν η εξέταση επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για αποβολή, θα χρειαστεί να γίνει απόξεση.
Στους τρεις τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, τα δύο κύρια αίτια αιμορραγίας έχουν σχέση με τον πλακούντα. Το πρώτο είναι η αποκόλληση πλακούντα, που συμβαίνει όταν ένα τμήμα του πλακούντα αποχωρίζεται από το τοίχωμα της μήτρας.
Πρόκειται για κάτι που συνήθως είναι επώδυνο και αν το τμήμα του πλακούντα που αποχωρίζεται είναι μεγάλο, μπορεί να είναι μοιραίο και για τη μητέρα και για το έμβρυο.
Το δεύτερο αίτιο αιμορραγίας είναι ο προδρομικός πλακούντας, που συμβαίνει όταν η θέση του πλακούντα βρίσκεται χαμηλά στη μήτρα.
Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση.