ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ

Η φύση έχει προικίσει κάθε γυναίκα με το μητρικό ένστικτο, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα αυτού του ρόλου. Ωστόσο κάποιες συμβουλές είναι απαραίτητες  που βοηθούν  τη μητέρα να αισθανθεί καλύτερα, αντιμετωπίζοντας τα καθημερινά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι .


Το κλάμα του μωρού 
Αποτελεί τον κώδικα επικοινωνίας με τους γονείς και γι’ αυτό δεν πρέπει να τους αγχώνει. Όσο περνούν οι μέρες, οι γονείς μαθαίνουν να αποκωδικοποιούν τα διάφορα είδη κλάματος, του πόνου, της πείνας, της αλλαγής πάνας, της αγκαλιάς και ανταποκρίνονται ανάλογα.

Το άγχος και ο εκνευρισμός επηρεάζει τα νεογέννητα και αντιδρούν, ενώ αντίθετα αισθάνονται ευτυχισμένα και ασφαλή, όταν η ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι ήρεμη.
 

Περιποίηση ομφαλού
Η καθαριότητα στον ομφαλό παίζει μεγάλη σημασία, διότι έτσι εμποδίζουμε τυχόν μολύνσεις. Γι’ αυτό, η μητέρα πρέπει να καθαρίζει καλά με αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα τον ομφαλό γύρω – γύρω και από πάνω, μέχρι να πέσει το κολόβωμα και να επουλωθεί η ουλή του.

Δεν τον καλύπτει με γάζες και φροντίζει η πάνα του μωρού να διπλώνεται προς τα έξω σ’ αυτήν την περιοχή για να αερίζεται. Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, θερμότητα, πρήξιμο, άσχημη οσμή, ενημερώνετε τον παιδίατρο.

Στην παιδική μπανιέρα μπαίνει μία φορά την ημέρα, κατά κανόνα βράδυ, για να ηρεμεί και να κοιμάται.
 

Αλλαγή πάνας
Η αλλαγή της πάνας γίνεται σε οποιαδήποτε λεία επιφάνεια. Πιάνετε το μωρό από τα ποδαράκια και το ανασηκώνετε, διπλώνετε την πάνα. Στη συνέχεια, βάζετε το μωρό κάτω από τη βρύση και το πλένετε τοπικά. Σκουπίζετε απαλά, βάζετε κρέμα και τοποθετείτε την καθαρή πάνα. Προσέχετε να μην είναι πολύ σφιχτή η πάνα για να αποφευχθεί ο ερεθισμός του δέρματος του μωρού.

 

Ρουχαλάκια του μωρού
Τα ρούχα του μωρού πρέπει να είναι άνετα, καθαρά, πρακτικά και εύκολα στη χρήση, όπως φανελάκια κατά προτίμηση βαμβακερά, ζιπουνάκια και φορμάκια με ποδαράκι και κόπιτσες.

 

Το μπάνιο
Το μωρό είναι εξοικειωμένο με το νερό, καθώς κολυμπούσε τόσους μήνες στο αμνιακό υγρό. Η ώρα του μπάνιου είναι η στιγμή που χαλαρώνει και ηρεμεί, γι’ αυτό και η ιδανικότερη ώρα είναι λίγο  πριν το βάλετε για ύπνο.


Επιλέγετε τη μπανιέρα που σας εξυπηρετεί και το βάζετε μέσα, κρατώντας το σταθερά για να μην γλιστρήσει . Το σαπουνίζετε με απαλές κινήσεις, ανάμεσα στα πόδια, κάτω από τις μασχάλες και πίσω από τα αυτάκια. Το λούσιμο κεφαλής προτείνεται να γίνεται μία φορά την ημέρα και δε χρησιμοποιείτε μπατονέτες για τα αυτιά.

Μασάζ
Η αγκαλιά, το μασάζ και το χάδι αποτελούν ένα κώδικα επικοινωνίας με το μωρό. Το απαλό μασάζ βοηθάει το μωρό σας και βελτιώνει την καλή κυκλοφορία, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ανακουφίζει από τους κολικούς, αλλά πάνω από όλα το χαλαρώνει και το ευχαριστεί.

Χρησιμοποιείτε ένα ειδικό λάδι για μωρά και με αργές ρυθμικές κινήσεις τρίβετε μαλακά το τρυφερό του δέρμα.

Στα μωράκια αρέσει πολύ το μασάζ στην πλατούλα. Το γυρίζετε το μπρούμυτα ή στο πλάϊ και τρίβετε την πλάτη του και τους ώμους με απαλές κυκλικές κινήσεις. Στην συνέχεια, κάνετε το ίδιο στα χεράκια, στα ποδαράκια και στις πατούσες του. Αφού τελειώσετε, το ντύνετε το, το ταΐζετε και το βάζετε για ύπνο. Σίγουρα θα κοιμηθεί ήσυχα.

Κόψιμο νυχιών
Η δυσκολία δεν είναι να κόψετε τα νύχια, αφού συνήθως είναι πολύ μαλακά, αλλά να κρατήσετε το μικρό σας ακίνητο.

Χρησιμοποιείτε πάντα ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες, που είναι ειδικό για βρέφη και μικρά παιδιά. Τις πρώτες βδομάδες, τα νύχια του μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και για αυτό ίσως χρειαστεί να τα κόβετε δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Περιποίηση στα μάτια 
Αν υπάρξει πρήξιμο, ερυθρότητα και τσίμπλα, ενημερώνετε τον παιδίατρο.

Λόξυγκας και φτάρνισμα
Είναι συχνά συμπτώματα που δεν ενοχλούν και δεν πρέπει να προβληματίζουν τη μητέρα. Όταν το μωρό ρουθουνίζει, βάζετε φυσιολογικό ορό και ενημερώνετε τον παιδίατρο σε περίπτωση που το μωρό εξακολουθεί να είναι μπουκωμένο.