ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

Ο φυσιολογικός τοκετός δεν πρέπει να προκαλεί άγχος στις νέες μητέρες σήμερα, καθώς είναι είναι υποβοηθούμενος από το γιατρό και το εξειδικευμένο προσωπικό του μαιευτηρίου. Η σύγχρονη μαιευτική επιστήμη παρέχει όλα τα μέσα που εξασφαλίζουν την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια μεγαλειώδης προσπάθεια τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου και είναι από τα πιο δυνατά συναισθήματα στη ζωή μιας γυναίκας.

 

Πότε επικοινωνείτε με το γυναικολόγο σας

Επειδή ο τοκετός ξεκινά διαφορετικά σε κάθε γυναίκα, θα πρέπει να καλέσετε το γυναικολόγο σας όταν:

  • Οι συσπάσεις γίνονται ανά 10 λεπτά (οι συσπάσεις ξεκινούν από τον ομφαλό και διαχέονται προς τη λεκάνη)
  • Σας σπάσουν τα νερά, ειδικά αν αυτά δεν είναι διαυγή
  • Έχετε κολπική αιμόρροια ή αιματηρή βλέννη

 

Στο Μαιευτήριο

Πηγαίνοντας στο μαιευτήριο παίρνετε μαζί σας τα πράγματα που έχετε ετοιμάσει από πριν. Εκεί, ο γυναικολόγος σας ή η μαία ακούει την καρδιά του εμβρύου για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι καλά.

Στη συνέχεια, γίνεται γυναικολογική εξέταση για να εκτιμηθεί το πάχος, η υφή και η διαστολή του τραχήλου.

Αφού γίνει περιποίηση των γεννητικών οργάνων σας και φορέστε ένα νυχτικό η νοσοκόμα σας συνοδεύει στον καρδιοτοκογράφο, όπου μετριούνται οι συστολές της μήτρας και οι χτύποι της καρδιάς του εμβρύου.

Η διαδικασία τοκετού ξεκινά! Η διάρκεια του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Η μέση διάρκεια του πρώτου τοκετού είναι 12 έως 14 ώρες, ενώ στους επόμενους διαρκεί λιγότερο. Συνήθως οι γυμνασμένες γυναίκες γεννούν πιο σύντομα.

Επίσης παράγοντες που αφορούν το έμβρυο και τις σχέσεις του με τη λεκάνη της μητέρας αυξάνουν ή ελαττώνουν τη διάρκεια του τοκετού.

 

Τα στάδια του τοκετού

Ο τοκετός έχει τρία στάδια, το στάδιο της διαστολής, το στάδιο της εξώθησης και το στάδιο της υστεροτοκίας.

Πριν τα βασικά στάδια του τοκετού, υπάρχει ένα προπαρασκευαστικό στάδιο διάρκειας 2 έως 4 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτού, το γεννητικό σύστημα προετοιμάζεται για τον επερχόμενο τοκετό, εμφανίζονται χαρακτηριστικά πονάκια στο κάτω μέρος της κοιλιάς, όπως οι πόνοι αρχής περιόδου, χωρίς περιοδική επανάληψη.

Τα πονάκια αυτά βοηθούν το έμβρυο να πάρει την τελική του θέση. Πολλές φορές οι γυναίκες που γεννάνε για πρώτη φορά νομίζουν πως άρχισε ο τοκετός τους. Η διαφορά με τις ωδίνες του τοκετού είναι ότι οι ωδίνες του τοκετού επαναλαμβάνονται περιοδικά σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

1ο στάδιο : Η διαστολή του τραχήλου

Οι ρυθμικές συστολές της μήτρας προκαλούν τη σταδιακή διαστολή του τραχήλου της μήτρας. Οι συστολές ξεκινούν με χαμηλή ένταση και με μικρό πόνο. Σταδιακά οι συστολές της μήτρας γίνονται συχνότερες και εντονότερες και προκαλείται η διαστολή του τραχήλου. Η διαστολή του τραχήλου συνεχίζεται και απαιτείται χρόνος και υπομονή μέχρι τη μέγιστη δυνατή διαστολή, που φτάνει τα 10 εκ., όσο και η περίμετρος του κεφαλιού του εμβρύου (διάρκεια 5-15 ώρες).


2ο στάδιο : Η κάθοδος του εμβρύου-Στάδιο εξώθησης

Ξεκινάει όταν η διαστολή του τραχήλου έχει φτάσει τα 10εκ. και ολοκληρώνεται με τη γέννηση του μωρού. Η κάθοδος του εμβρύου μέσα στον κόλπο προκαλεί στην έγκυο έντονο αίσθημα εξώθησης. Η γυναίκα σε κάθε συστολή της μήτρας, δηλαδή σε κάθε πόνο που τώρα εμφανίζεται ανά 1 με 2 λεπτά, σφίγγεται και σπρώχνει για να γεννήσει. Μετά από 1-2 εξωθήσεις της μητέρας βγαίνει αρχικά το κεφάλι και τότε πιθανά να πραγματοποιηθεί περινεοτομή, δηλαδή να κοπεί το δέρμα και οι ιστοί στο κατώτερο μέρος των χειλέων του αιδοίου. Αμέσως μετά βγαίνουν οι ώμοι του εμβρύου και τελικά όλο το μωρό. Πραγματοποιείται η απολίνωση και το κόψιμο του ομφάλιου λώρου και αμέσως μετά το μωρό τοποθετείται σε ειδικό χώρο για την φροντίδα του (1-2 ώρες).

 

3ο στάδιο : Η έξοδος του πλακούντα-Υστεροτοκία

Αμέσως μετά τον φυσιολογικό τοκετό, η μήτρα πραγματοποιεί νέες συστολές για να βγει ο πλακούντας που αποκολλάται μέσα σε 5-10 λεπτά και οι υμένες που περιβάλλουν το έμβρυο.  Στη συνέχεια, ο γυναικολόγος ελέγχει την μήτρα και  αποκαθιστά με ράμματα τυχόν βλάβες και ρήξεις που υπάρχουν στον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο και το περίνεο της γυναίκας. Κατόπιν η μητέρα μεταφέρεται για περίπου δύο ώρες στο χώρο της ανάνηψης, για λόγους ασφάλειάς της.

Το θαύμα της ζωής ολοκληρώθηκε. Σύντομα θα κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωρό σας και θα νιώσετε την μέγιστη ευτυχία και πληρότητα.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο μαιευτήρας είναι πάντα δίπλα σας για να προάγει με ασφάλεια τον φυσιολογικό τοκετό και να αντιμετωπίσει άμεσα τυχόν επιπλοκές.