ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ

ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ

Αποτελεί τεχνική κατά την οποία πραγματοποιείται χειρουργική τομή στην κοιλιακή χώρα της εγκύου και στη μήτρα της για να γεννηθεί ένα ή και περισσότερα μωρά. Παλαιότερα, την εφάρμοζαν σαν έσχατη λύση αν στο φυσιολογικό τοκετό παρουσιαζόταν κάποιος κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή της εγκύου ή του μωρού. Σήμερα, στις μέρες μας πολλές γυναίκες αποφασίζουν να γεννήσουν με καισαρική τομή, ακόμα και αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος να μη γεννήσουν φυσιολογικά. Πραγματοποιείται περίπου δέκα μέρες πριν την ολοκλήρωση των 9 μηνών κύησης, ανάλογα με το βάρος του μωρού.

 

Ωστόσο, ενδείξεις για να προχωρήσει ο γυναικολόγος σε καισαρική τομή είναι οι παρακάτω:

  • Η χαμηλή θέση του πλακούντα μέσα στη μήτρα που φράζει την έξοδο της και το οποίο καλείται και placenta praevia
  • Η αποκόλληση του πλακούντα
  • Η πρόπτωση ομφάλιου λώρου
  • Η  ισχιακή προβολή του εμβρύου, όταν κατεβαίνει με τα πόδια και όχι με το κεφάλι ή εγκάρσια προβολή του εμβρύου
  • Η δίδυμη κύηση, με εξαίρεση την περίπτωση που τα έμβρυα έχουν κεφαλική προβολή
  • Η υψηλή αρτηριακή πίεση της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης
  • Η  ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου
  • Η αλλοίωση παλμών του εμβρύου κατά τη διάρκεια του τοκετού
  • Η πραγματοποίηση παλαιότερου τοκετού με καισαρική τομή.  Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια γυναίκα που έχει γεννήσει στο παρελθόν με Καισαρική τομή να γεννήσει μετά από χρόνια με φυσιολογικό τοκετό (VBAC).
  • Οι παρελθοντικές  επεμβάσεις στη μήτρα, κατά τις οποίες έχει διανοιχθεί η ενδομητρική κοιλότητα, όπως οι εκπυρηνίσεις ινομυωμάτων
  • Το κεφάλι ή το σώμα του μωρού είναι πολύ μεγάλο για να περάσει με ασφάλεια από τη λεκάνη της μητέρας (δυσαναλογία)
  • Η μη πρόοδος τοκετού
  • Η επιθυμία της γυναίκας

 

Καισαρική τομή κατόπιν επιθυμίας της γυναίκας

Οι λόγοι που οδηγούν πολλές γυναίκες στην καισαρική τομή  είναι ο φόβος για τις ωδίνες, οι πιθανές επιπλοκές ενός φυσιολογικού τοκετού και η ανάγκη για προγραμματισμό της γέννας.

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί μια συγκλονιστική εμπειρία που δημιουργεί συναισθηματικό δέσιμο με το μωρό από τα πρώτα δευτερόλεπτα της γέννησής του. Χάρη στην επισκληρίδιο αναισθησία, η μητέρα όχι μόνο δεν πονάει αλλά απολαμβάνει και τον τοκετό, ενώ η ανάρρωση γίνεται πιο γρήγορα.

Μην ξεχνάμε ότι η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «έκτακτη» και όχι ως «εύκολη» λύση.

 

Η διαδικασία της καισαρικής ξεκινάει με την επισκληρίδιο αναισθησία.  Μπαίνει ένα παραβάν ώστε η ασθενής να μην παρακολουθεί την επέμβαση. Τοποθετείται καθετήρας στην ουροδόχο κύστη.

Καθαρίζεται η κατώτερη περιοχή της κοιλιάς με ένα αντισηπτικό και ο γυναικολόγος-χειρουργός κάνει μία τομή οριζόντια πάνω από το εφήβαιο.

Στη συνέχεια γίνεται μια δεύτερη τομή, περίπου 8 έως 10 εκατοστά, στα τοιχώματα της μήτρας και ο γυναικολόγος βγάζει το μωρό. Τέλος, κόβει τον ομφάλιο λώρο, αφαιρεί τον πλακούντα και κλείνει τις τομές με απορροφήσιμα ράμματα.

Η γυναίκα κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, χάρη στην επισκληρίδιο αναισθησία, δεν αισθάνεται πόνο αλλά η αίσθηση της πίεσης και των τραβηγμάτων δεν καταργείται. Η μαία δίνει το μωρό στην αγκαλιά της μητέρας.

Η καισαρική τομή έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 30 με 40 λεπτά.

 

Η λεχώνα μετά την καισαρική τομή δεν μπορεί να κινηθεί άνετα. Παρόλα αυτά την επόμενη μέρα της εγχείρησης μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, αφαιρείται ο ουροκαθετήρας και μπορεί να φάει ελεύθερα.

Επιβάλλεται να περπατήσει, όσο δύσκολο και να είναι, ώστε να αρχίσουν να επανέρχονται σταδιακά οι σωματικές της λειτουργίες.

Στην περίπτωση που έχει γίνει επισκληρίδιος αναισθησία, συνεχίζεται μερικώς η  έγχυσή της για τη μείωση του πόνου.

Η ροή των λοχείων είναι κανονική σαν να έχει γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό. Η καισαρική τομή δεν εμποδίζει σε τίποτα την διαδικασία του θηλασμού.

Ο χρόνος ανάρρωσης μετά από μία καισαρική τομή είναι περίπου 3 με 4 μέρες και διαφοροποιείται ανάλογα με την περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση ο φυσιολογικός τοκετός υπερτερεί της καισαρικής τομής και θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή του μαιευτήρα.