Λαπαροσκόπηση - Υστεροσκόπηση

ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Με την υστεροσκόπηση εξετάζεται η ενδομητρική κοιλότητα με μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που πραγματοποιείται χωρίς τομές μέσα σε λίγα λεπτά και η ασθενής παραμένει στην κλινική για λίγες ώρες και μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες της την επόμενη ημέρα. Η υστεροσκόπηση διακρίνεται σε διαγνωστική και επεμβατική και συνιστάται να πραγματοποιείται μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως, γιατί τότε μπορεί να εκτιμηθεί η ποιότητα του ενδομητρίου, που βρίσκεται στην παραγωγική φάση του.   Η διαγνωστική υστεροσκόπηση ενδείκνυται σε περίπτωση μη φυσιολογικής αιμόρροιας, που μπορεί να οφείλεται σε ύπαρξη πολυπόδων, ινομυωμάτων, ενδομήτριων σπειραμάτων και σε παρουσία καρκίνου του ενδομητρίου. Με την υστεροσκόπηση η διάγνωση όλων αυτών των καταστάσεων γίνεται με ακρίβεια υπό άμεση όραση και είναι δυνατή η εστιακή βιοψία, εάν απαιτείται.

Επίσης, συνιστάται σε περιπτώσεις υπογονιμότητας για την άμεση διάγνωση των ενδομήτριων συμφύσεων, διαφραγμάτων, ινομυωμάτων, πολυπόδων αλλά και εκτίμηση της κατάστασης του ενδομητρίου. Τέλος, αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη διερεύνηση των καθ’έξιν αποβολών. Η επεμβατική υστεροσκόπηση εφαρμόζεται σε περιπτώσεις πολυπόδων και ινομυωμάτων τύπου Ι και ΙΙ που αφαιρούνται με ασφάλεια και ελάχιστη νοσηρότητα.

Επίσης, με την ίδια τεχνική γίνεται και η λύση των ενδομήτριων συμφύσεων, εστιακών ή γενικευμένων και αντιμετωπίζονται δυσλειτουργικές μηνομητρορραγίες με την καταστροφή του ενδομητρίου. Με τη χρήση του υστεροσκοπίου αποφεύγουμε μεγάλες επεμβάσεις αφαίρεσης υποβλενογόνιων ινομυωμάτων (ολική υστερεκτομή ινομυωματεκτομή).  

Ο τραυματισμός του τραχήλου και η διάτρηση της μήτρας είναι οι πιο συχνές επιπλοκές κατά την τυφλή είσοδο του υστεροσκοπίου στην ενδομήτρια κοιλότητα. Επίσης, είναι δυνατόν να εμφανισθεί φλεγμονή, εάν δεν τηρούνται σχολαστικά οι αρχές της ασηψίας, ενώ η μετεγχειρητική αιμορραγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα χειρισμών ή επεμβάσεων στην ενδομήτρια κοιλότητα.   ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ Η ενδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική με την χρήση των οπτικών ινών και της τεχνολογίας βίντεο, στην οποία συγκαταλέγονται η λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις της επιστήμης της γυναικολογίας. Η μέθοδος της λαπαροσκόπησης βασίζεται στην επισκόπηση, με τηλεσκοπική κάμερα οπτικής ίνας, των έσω οργάνων, χωρίς την ανάγκη διάνοιξης των κοιλιακών τοιχωμάτων. Η επέμβαση προβάλλεται σε οθόνη, μέσα από την οποία ο γυναικολόγος παρακολουθεί και χειρουργεί.  

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης είναι πολλά και σημαντικά:

·       Λιγότερη απώλεια αίματος

·       Μεγέθυνση εικόνας 10-15 φορές και καλύτερος φωτισμός για τον χειρουργό

·       Μικρό χειρουργικό τραύμα και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

·       Έλλειψη μετεγχειρητικών επιπλοκών (διαπύηση, διάσπαση, κήλη) και συμφύσεων

·       Μείωση μετεγχειρητικού πόνου

·       Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές

·       Γρήγορη ανάρρωση και έξοδος από το νοσοκομείο (μια μέρα)

·       Ταχεία επάνοδο στην εργασία

·       Χαμηλότερο κόστος νοσηλείας  

 

Η λαπαροσκόπησης στη Γυναικολογία εφαρμόζεται σε:

• Διαγνωστική για πυελικό άλγος

• Διερεύνηση υπογονιμότητας και έλεγχος βατότητας των σαλπίγγων

• Πλαστική σαλπίγγων, αφαίρεση ή απολίνωση σαλπίγγων-στειροποίηση

• Διάγνωση και θεραπεία έκτοπης κύησης

• Διάγνωση και θεραπεία ενδομητρίωσης

• Λύση συμφύσεων που προκαλούν πόνο ή υπογονιμότητα

• Αφαίρεση κύστεων ωοθήκης

• Αφαίρεση ινομυωμάτων

• Ολική ή υφολική υστερεκτομή, με ή χωρίς τα εξαρτήματα

• Ανάρτηση της μήτρας ή του κολοβώματος στον ιεροκοκκυγικό σύνδεσμο, για προβλήματα πρόπτωσης

• Αφαίρεση μήτρας και εξαρτημάτων για καρκίνο ενδομητρίου και αρχόμενο καρκίνο τραχήλου

• Λεμφαδενικός καθαρισμός πυέλου σε ογκολογικά γυναικολογικά περιστατικά  

Οι πιθανές επιπλοκές της λαπαροσκόπησης είναι:

·       Μια ενόχληση στο σημείο που  τελειώνουν οι πλευρές, στο θώρακα ή στην ωμοπλάτη, η οποία  διαρκεί 2-3 ημέρες και αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά. Αυτό οφείλεται στο αέριο με το οποίο γεμίζει η κοιλότητα της κοιλιάς κατά τη λαπαροσκόπηση. ·       Τυμπανισμός στην κοιλιά, που οφείλεται στο αέριο και διαρκεί 2-4μέρες.

·       Ελαφρά κολπική αιμόρροια, λόγω των χειρισμών του τραχήλου της μήτρας στην επέμβαση και της μικροαιμορραγίας από τις τομές στα έσω γεννητικά όργανα.

·       Πυρετός ή δέκατα για 3-5 μέρες από τα υγρά της λαπαροσκόπησης.

·       Τραυματισμός αγγείου ή πυελικού οργάνου όπως εντέρου ή ουροδόχου κύστης.

·       Υποδόριο εμφύσημα.  

Δυο μέρες πριν το χειρουργείο πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, τα όσπρια, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και συνιστάται πρωτεϊνούχος διατροφή. Το βράδυ πριν το χειρουργείο απαιτείται η λήψη ήπιου καθαρτικού διαλύματος, ώστε το έντερο να είναι λιγότερο διατεταμένο και η επέμβαση να ολοκληρωθεί ευκολότερα. Μετά τη λαπαροσκόπηση η ασθενής κινητοποιείται άμεσα και μπορεί να φύγει από την κλινική την ίδια μέρα, εφόσον πρόκειται για διαγνωστική λαπαροσκόπηση ή την επόμενη ημέρα, εφόσον πρόκειται για επεμβατική.