ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΜΗΤΡΑΣ-ΤΡΑΧΗΛΟΥ

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΜΗΤΡΑΣ-ΤΡΑΧΗΛΟΥ

Ο πολύποδας ενδομητρίου, που έχει μέγεθος από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά, είναι συνήθως μια καλοήθης νεοπλασία του ενδομητρίου, που παρουσιάζει 1 στις 10 γυναίκες ηλικίας 30-60 ετών. Μπορεί να εμφανιστούν περισσότεροι από έναν πολύποδες είτε στον τράχηλο είτε στο ενδομήτριο και παθογένεσή τους συνδέεται με την οιστρογονική επίδραση στη μήτρα.

 

Η ύπαρξη πολυπόδων αναγνωρίζεται από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Μεγάλη αιμόρροια στην έμμηνο ρύση
  • Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους
  • Αυξημένα βλεννώδη κολπικά υγρά
  • Υπογονιμότητα
  • Αιμόρροια σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες

 

Για τη διάγνωση τους απαιτείται λεπτομερές Ιστορικό, Γυναικολογική εξέταση, κυρίως για τον τραχηλικό πολύποδα, και διακολπικό υπερηχογράφημα.

 

Η αντιμετώπιση των πολυπόδων εξαρτάται από το είδος τους και την ηλικία της γυναίκας. Ο τραχηλικός πολύποδας αφαιρείται πολύ εύκολα ακόμη και στο ιατρείο. Ο ενδομητρικός πολύποδας σε νεαρές ηλικίες αντιμετωπίζεται με παρακολούθηση και επί συμπτωμάτων χρειάζεται αφαίρεση. Στις εμμηνοπαυσιακές ηλικίες συστήνεται η αφαίρεση τους, ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα κακοήθειας, υπερπλασίας ή κακοήθους εξαλλαγής στο μέλλον.

 

Οι μεγάλοι πολύποδες πρέπει να αφαιρούνται γιατί συμβάλλουν στην υπογονιμότητα και μπορεί να προκαλέσουν αποβολή σε περίπτωση εγκυμοσύνης.     

 

Η αφαίρεση των πολυπόδων πραγματοποιείται ιδανικά με Υστεροσκόπηση και με τη χρήση μικροσκοπικού ψαλιδιού ή ρεζεκτοσκοπίου.