ΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ (HPV) & ΕΜΒΟΛΙΟ HPV

ΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ (HPV) & ΕΜΒΟΛΙΟ HPV

Ο HPV είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, μία ομάδα DNA-ιών που προκαλούν πλήθος αλλοιώσεων, καλοήθων και κακοήθων, στο δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπινου σώματος.

Αποτελεί ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα σε γυναίκες και άντρες. Έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 200 διαφορετικοί γονότυποι HPV. Οι τύποι 6,11,41,42,43,44, που αποτελούν την ομάδα χαμηλού κινδύνου, προκαλούν καλοήθεις αλλοιώσεις, όπως τα οξυτενή κονδυλώματα που εμφανίζονται στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου, στο περίνεο και τον πρωκτό. Οι τύποι 16,18,26,31,33,34,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68,73,82 και 85, που αποτελεί την ομάδα υψηλού κινδύνου, βρίσκονται στους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του αιδοίου, του περινέου, και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας. Η είσοδος του HPV στον οργανισμό γίνεται από μικρές αμυχές που δημιουργούνται κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή και τη στοματική σεξουαλική επαφή. Τα οξυτενή κονδυλώματα που αναπτύσσονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα μπορεί να είναι εμφανή με γυμνό μάτι. Οι υπόλοιπες HPV βλάβες ανιχνεύονται με Τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση. Ειδικά, το HPV DNA test ελέγχει το γενετικό υλικό του HPV μέσα στα κύτταρα και μπορεί να ανιχνεύσει τους υψηλού κινδύνου τύπους που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου. Η εξέταση γίνεται με λήψη κυττάρων από τον τράχηλο.

 

Οι αλλοιώσεις από τον ιό στον τράχηλο αντιμετωπίζονται είτε συντηρητικά με παρακολούθηση, είτε χειρουργικά, αφαιρώντας το τμήμα που φέρει τις αλλοιώσεις με διαθερμία ή με laser. Η επέμβαση αυτή είναι η κωνοειδής εκτομή, η οποία προτείνεται μόνο βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων (επιμένουσας μόλυνσης ή προχωρημένης δυσπλασίας CIN 2-3) καθώς δυνητικά μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά την γονιμοποιητική ικανότητα της γυναίκας. Αυτό που θεραπεύουμε είναι τις αλλοιώσεις που προκαλεί o HPV- ιός στον τράχηλο της μήτρας και όχι τον ίδιο τον HPV-ιό, γιατί για τους ιούς δεν υπάρχουν αντιβιοτικά. Ο ιός δεν φεύγει ποτέ από τον οργανισμό μας. Εφόσον εισέλθει, είμαστε για πάντα φορείς του ιού, αλλά εάν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι σε καλή κατάσταση μπορούμε να τον διατηρήσουμε σε καταστολή, αλλά τον παρακολουθούμε με τις απαραίτητες εξετάσεις.

 

Κυκλοφορούν δύο είδη εμβολίων, τα οποία προφυλάσσουν από τον καρκίνο του τραχήλου, το Gardasil, που προστατεύει από λοίμωξη από τους HPV ιούς 6,11,16 και 18, και το Cervarix, που προστατεύει από τη λοίμωξη από τους HPV τύπους 16 και 18, οι οποίοι είναι οι πλέον καρκινογόνοι. Συνιστάται στα κορίτσια ηλικίας 12-26 ετών, χωρίς ή ακόμα και με HPV λοίμωξη. Τα δύο εμβόλια δρουν μόνο ενάντια των πιο συχνών ογκογόνων τύπων 16 και 18, αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν προστασία 100% από τον καρκίνο του τραχήλου, καθώς υπάρχουν και άλλα ογκογόνα στελέχη του HPV.