ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

Οι κυριότερες αντισυλληπτικές μέθοδοι είναι οι παρακάτω:
 

ΦΥΣΙΚΕΣ  ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Διακεκομμένη συνουσία, με ποσοστό αποτυχίας 10-38%. Αφορά στη διακοπή της συνουσίας πριν από την εκσπερμάτιση, η οποία πραγματοποιείται εκτός του κόλπου. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι πολύ περιορισμένη είτε γιατί αποτυγχάνει ο αυτοέλεγχος του άνδρα, είτε γιατί ακόμα και στα προσπερματικά υγρά υπάρχουν σπερματοζωάρια, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν εγκυμοσύνη.
  • Περιοδική αποχή, με ποσοστό αποτυχίας 24-38%. Στη μέθοδο αυτή αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές κατά τις γόνιμες ημέρες της γυναίκας, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τις ακόλουθες τρεις υποθέσεις: α) το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μόνο στις 24 πρώτες ώρες μετά την ωοθυλακιορρηξία, β) τα σπερματοζωάρια διατηρούν τη γονιμοποιητική τους ικανότητα για 48-72 ώρες μετά την εκσπερμάτιση και γ) η ωοθυλακιορρηξία συνήθως συμβαίνει 14 περίπου ημέρες πριν από την αρχή της επόμενης έμμηνης ρύσης.

 

ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Αντισυλληπτικό χάπι, με ποσοστό αποτυχίας 0,03-0,56%. Αναστέλλει την ωοθυλακιορρηξία, καθιστώντας την τραχηλική βλέννα εχθρική στα σπερματοζωάρια και το ενδομήτριο αφιλόξενο για εμφύτευση. Τα σύγχρονα αντισυλληπτικά τρίτης γενιάς περιέχουν ελάχιστες ποσότητες οιστρογόνων και προγεστερόνης εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα επιτυχίας και μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι πονοκέφαλος, ναυτία, νευρικότητα, πρήξιμο στο στήθος, αίμα στο ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ δύο περιόδων. Το χάπι αντενδείκνυται για γυναίκες με θρομβοφλεβίτιδα, στεφανιαία νόσο, παρουσία καρκίνου του γεννητικού συστήματος-μαστού, ημικρανία, υπέρταση, αδενώματα ήπατος.
  • Χάπι της επόμενης μέρας, που περιέχει προγεσταγόνο. Πρέπει να ληφθεί σε διάστημα 12 έως 24 ωρών από την συνουσία και όχι μεγαλύτερο των 72. Εμποδίζει το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο, ενώ ακόμη και αν έχει προλάβει να γίνει η γονιμοποίηση, το χάπι δεν επιτρέπει στο γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί στη μήτρα. Αν υπάρχει ήδη εγκυμοσύνη, τότε το χάπι δεν μπορεί να τη διακόψει.
  • Κολπικός δακτύλιος, με ποσοστό αποτυχίας 0,1-0,5%. Τοποθετείται κολπικά για 3 εβδομάδες, αφαιρείται την τέταρτη και τοποθετείται νέος στον επόμενο κύκλο. Περιέχει ορμόνες παρόμοιες με του αντισυλληπτικού χαπιού.

 

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΚΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

  • Σπιράλ χαλκού, με ποσοστό αποτυχίας 0,8-5,8%. Τοποθετούνται στη μήτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, 3-5 χρόνια. Η αντισυλληπτική δράση τους καμιά φορά οφείλεται σε τοπική άσηπτη φλεγμονώδη αντίδραση, που προκαλεί το σπιράλ στη μήτρα. Παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές όπως διάτρηση της μήτρας, έκτοπη κύηση, απόπτωση του σπιράλ, αύξηση της απώλειας αίματος σε κάθε έμμηνο ρύση και γι΄αυτό αντενδείκνυται σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει.

 

ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΡΑΓΜΟΥ

  • Ανδρικά προφυλακτικά, με ποσοστό αποτυχίας 3-4,8%. Είναι το πιο διαδεδομένο μέσο αντισύλληψης, με αίτια αποτυχίας τα σφάλματα κατασκευής, το σχίσιμο, την ρήξη κατά την συνουσία. Το προφυλακτικό είναι απαραίτητο σε κάθε περιστασιακή ή μη μόνιμη σχέση, ανεξάρτητα αν η γυναίκα εφαρμόζει άλλη αντισυλληπτική μέθοδο, λόγω των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
  • Γυναικείος σπόγγος, με ποσοστό αποτυχίας 9-25%