ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Το βασικό χαρακτηριστικό της εμμηνόπαυσης είναι η  έλλειψη των οιστρογόνων. Πριν επέλθει οριστικά η εμμηνόπαυση προηγείται η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος ή προκλιμακτήριος, που η γυναίκα παρουσιάζει ορμονικές διαταραχές και ανωμαλίες εμμήνου ρύσεως, όπως αραιά διαστήματα μεταξύ των περιόδων, μείωση του κύκλου, αιμορραγίες, μεγάλη διάρκεια περιόδου, η οποία διαρκεί περίπου 2-4 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Αν ωστόσο παρουσιαστεί κάποιο απ’ αυτά τα συμπτώματα,  συστήνεται υπερηχογραφικός έλεγχος για να αποκλειστεί πιθανή κακοήθεια της μήτρας. Κατά μέσο όρο η εμμηνόπαυση εμφανίζεται στα 51-52 έτη, ενώ σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση. Μπορεί να εμφανιστεί πρώιμη εμμηνόπαυση μετά από χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία της κάτω κοιλιάς και ανοσολογικές διαταραχές.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, που διαρκούν για πολλά χρόνια μετά τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως, η ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, η ευερεθιστότητα, το ξέσπασμα κλάματος, το αίσθημα κόπωσης, η αϋπνία, η απώλεια ενδιαφέροντος για τις συνηθισμένες ασχολίες, η κολπική ξηρότητα, ο πόνος κατά την επαφή και η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος.

Μακροπρόθεσμα, η έλλειψη των οιστρογόνων οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και σε απώλεια της οστικής μάζας με εμφάνιση οστεοπόρωσης. Επειδή η οστεοπόρωση δεν παρουσιάζει συμπτώματα παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο, απαιτείται ο πρώτος έλεγχος να γίνεται με την έναρξη των κλιμακτηριακών διαταραχών. Με την εμμηνόπαυση εμφανίζεται διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης, αύξηση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους, ειδικά του λίπους στην κοιλιά, που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η Ορμονική Θεραπεία, με συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης, βοηθάει τόσο στην αντιμετώπιση των εμμηνοπαυσικών συμπτωμάτων όσο και στη θεραπεία σοβαρών νόσων, όπως η οστεοπόρωση. Επιπλέον, εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής αφού επιφέρει ψυχοσυναισθηματική σταθερότητα και προλαμβάνει την ατροφία του κόλπου, η οποία συνδέεται άμεσα με τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας.

 

Συνιστάται ετήσιος έλεγχος στην εμμηνόπαυση, που περιλαμβάνει:

Μαστογραφία άμφω F/P, Μέτρηση οστικής πυκνότητας ΟΜΣΣ και Ισχίου, Υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών για τη μέτρηση πάχους ενδομητρίου, Εξέταση κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος κατά Παπανικολάου