ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Κάθε μήνα η μήτρα της γυναίκας ετοιμάζεται για να υποδειχθεί μια πιθανή εγκυμοσύνη, γι’ αυτό τα κύτταρα που φυσιολογικά επενδύουν την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας πολλαπλασιάζονται και μεγαλώνουν, με σκοπό να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για να εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο.


Η περίοδος είναι η φυσιολογική, ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποβολή αίματος από τον κόλπο. Αυτό συμβαίνει γιατί σε περίπτωση που δεν υπάρξει γονιμοποίηση και εγκυμοσύνη αποβάλλεται ο εσωτερικός αυτός κυτταρικός χιτώνας μαζί με ποσότητα αίματος.  Ο κύκλος υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της περιόδου ως την πρώτη μέρα της επομένης και φυσιολογικός θεωρείται ο κύκλος των 28 ημερών.

Η κυκλική εμφάνιση της περιόδου, σταθερά κάθε μήνα, βασίζεται στην ισορροπία των ορμονών, όπως τα  οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Αν η ισορροπία διαταραχτεί, αυτόματα διαταράσσεται και ο κύκλος. Η διάρκεια της περιόδου είναι συνήθως 4 – 6 ημέρες.
 

Οι διαταραχές της περιόδου διακρίνονται σε :
I.   Συχνομηνόρροια, όταν η περίοδος εμφανίζεται συχνότερα από κάθε 24 ημέρες. Είναι σχεδόν πάντοτε ορμονικής αιτιολογίας, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα ψυχολογικούς.

II. Αραιομηνόρροια, όταν η περίοδος εμφανίζεται αργότερα από κάθε 35 ημέρες. Συνήθως οφείλεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. 
III. Πρωτοπαθή Αμηνόρροια, όταν κορίτσια 14 ετών, χωρίς αναπτυγμένους μαστούς και τρίχωση ή κορίτσια 16 ετών με φυσιολογική ανάπτυξη μαστών και τρίχωσης δεν έχουν περίοδο. Τα αίτια μπορεί να είναι διαταραχές στον εγκέφαλο, ορμονικές διαταραχές, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ή ακόμα ανατομικές εκ γενετής ανωμαλίες.
IV. Δευτεροπαθή Αμηνόρροια, όταν η περίοδος μιας γυναίκας σταματά για περισσότερο από 3 με 6 μήνες. Εμφανίζεται σε γυναίκες με αυξημένα ανδρογόνα, διαταραχές σωματικού βάρους και έντονο στρες. Η λήψη φαρμάκων, οι ψυχολογικοί παράγοντες, ο πρωταθλητισμός και άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις όπως ο θυρεοειδής μπορεί επίσης να ευθύνονται. 
V.   Ολιγομηνόρροια, όταν η απώλεια αίματος είναι ιδιαίτερα μικρή ή/και διαρκεί λιγότερο από 2 ημέρες, λόγω χαμηλών επιπέδων των ορμονών ή ανατομικών ανωμαλιών. VI.   Μηνορραγία, όταν η απώλεια αίματος διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες, λόγω έλλειψης ορμονών στις νεαρές γυναίκες, ύπαρξης κύστεων των ωοθηκών ή αιματολογικών διαταραχών. 
VII.   Πολυμηνόρροια, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές ή αιματολογικές διαταραχές, κύστεις ωοθηκών και σπανιότερα σε πολύποδες

VIII.   Μητρορραγία, όταν εμφανίζεται αίμα ανεξάρτητα από την περίοδο. Μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές, ανατομικές, αιματολογικές διαταραχές, αλλά και σε τραυματισμούς, όγκους ή ακόμα και σε εγκυμοσύνη.