ΕΤΗΣΙΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΕΤΗΣΙΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Ειδικά στη γυναικολογία, παθήσεις που η διάγνωση γίνεται σε αρχικό στάδιο μπορεί να θεραπεύονται πλήρως. Άρα είναι απαραίτητος ο ετήσιος γυναικολογικός προληπτικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Ιατρικό ιστορικό

Ατομικό ιστορικό (παθολογικό και χειρουργικό), οικογενειακό ιστορικό, μαιευτικό ιστορικό, ιστορικό εμμήνου ρύσεως, φαρμακευτική αγωγή, αντισύλληψη, συμπτώματα.

  • Τεστ Παπανικολάου

Γίνεται έλεγχος για προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και για κονδυλώματα ή εντοπισμός του ιού HPV, με  συλλογή κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας. Το τεστ Παπανικολάου προτείνεται να πραγματοποιείται για πρώτη φορά ένα χρόνο μετά την έναρξη σεξουαλικών επαφών, με συχνότητα μια φορά το χρόνο, εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις για συχνότερη παρακολούθηση. Σε περίπτωση διάγνωσης προκαρκινικής αλλοίωσης ή μόλυνσης από τον ιό HPV, ακολουθεί κολποσκόπηση, στην οποία επισημαίνονται οι περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν βλάβη και λαμβάνονται βιοψίες.

  • Διακολπικό υπερηχογράφημα

Παίρνουμε πληροφορίες για τη σύσταση, το μέγεθος, τη θέση της μήτρας, που αφορούν στην ύπαρξη αδενομύωσης, ινομυωμάτων και ανατομικών ανωμαλιών μήτρας. Γίνεται έλεγχος του ενδομητρίου για το πάχος, την ύπαρξη πολυπόδων και υποβλεννογονίων ινομυωμάτων, καθώς και των ωοθηκών για κυστικά ή συμπαγή μορφώματα, πολυκυστικές ωοθήκες και καρκίνο. Οι σάλπιγγες δεν απεικονίζονται, εκτός αν υπάρχει παθολογία, όπως υδροσάλπιγγες. Ελέγχουμε επίσης την ωορρηξία, που αποτελεί χρήσιμη πληροφορία για την υπογονιμότητα.

 

  • Ψηλάφηση μαστών

Σκοπός είναι η ανακάλυψη ύποπτων μορφωμάτων στον μαστό και την εκπαίδευση της γυναίκας στην αυτοεξέταση. Συστήνεται  μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών ή, αν υπάρχουν ευρήματα, και μαγνητική τομογραφία.

  • Καλλιέργεια κολπικού υγρού

Πραγματοποιείται στην περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος, κνησμός, δύσοσμα κολπικά υγρά. Με την καλλιέργεια ανιχνεύονται μύκητες, βακτήρια, τριχομονάδες, μυκόπλασμα, ουρεάπλασμα, γονόκοκκος, χλαμύδια, για να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, όπου υπάρχει συχνότερη εναλλαγή συντρόφων συστήνεται η ετήσια λήψη καλλιέργειας κυρίως για την εντόπιση χλαμυδιακών λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν ασυμπτωματικές φλεγμονές στις σάλπιγγες με απώτερες επιπλοκές στη γονιμότητα.

  • Κολποσκόπηση

Η μικροσκοπική εξέταση του τραχήλου σε παθολογικό test παπανικολάου